Актуелно
 

август 2017
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Архива

Ministarstvo kulture GRB ISPISI

Sekretarijat za kulturu grada beogradalogo

Logo Telekom Srbija full color-page-001

sava-logo

ERSTE BANK LOGO PLAVA POZADINA

tejk_over

PLAKAT2_2016.jpg

 

Београд, 13. 10. 2016. 

 

Данас у 12 часова одржана је конференција за медије поводом представљања новог циклуса КОЛАРАЦ ТВОЈ СВЕТ МУЗИКЕ и других програма Центра за музику. 

 

Ана Симић Павловић, шефица Службе за маркетинг и комуникације Телеком Србија

Телеком Србија и Коларчева задужбина представљају два света која се спајају – Телеком Србија представља свет информација, а Коларчева задужбина свет музике, где се преносе музичке информације, али и, што је посебно важно, емоције које музика покреће. Коларчева задужбина је храм музике, који као такав треба да живи.

 

20161013_121847.jpg

 

Мирјана Лазаревић, уредница Центра за музику Коларчеве задужбине

Она је на почетку захвалила новинарима који прате рад Центра за музику. Затим је најавила оно што публику очекује у сезони 2016/17.

Почиње друга сезона циклуса Коларац твој свет музике. Сарадња са Телекомом Србија траје 18 година. Важно је што је успостваљено поверење и што је препознат интерес за представљање компаније кроз музичке програме Коларчеве задужбине. Такво поверење изграђено је и са публиком, а на радост музичара који у Коларцу свирају и који се на Коларац враћају. Друга сезона циклуса Коларац твој севт музике посвећен је клавиру. Тема се надовезује на донаторску акцију прикупљања новца за нови клавир, која траје већ две године. Клавир је неопходан инструмет у кнцертној дворани. Готово да нема програма без клавира. Овај  на коме се сада свира стар је десет година, при том се користи за пробе, снимања, концерте... Било је планирано да нови инструмент буде купљен за 85. годишњицу Велике дворане, али то се неће остварити. Међутим, остајемо упорни да га купимо. Стари клавир није само проблем Коларчеве задужбине, већ целе уметничке заједнице. Нећемо моћи да организујемо велике концерте и позивамо велике музичаре ако немамо нов инструмент.

У циклусу Коларац твој свет музике у сезони 2016/17. биће одржано шест концерата. На првом ће наступити сестре близнакиње, рођене у Турској, које сада живе у Бечу. Оне ће имати вартени наступ на два (стара) клавира. Затим ће наступити Александар Маџар, кога београдска публика увек с нестрпљењем очекује. На дан Велике дворане, 4. фебруара, пети пут у организцаији Центра за музику наступиће Немања Радуловић. Овог пута он неће свирати као солиста, већ у ексклузивном програму Немања и пријатељи, заједно са колегама са којима иначе сарађује. Са Мајом Богдановић и Тијаном Милошевић свираће програм за калвир и две виолине, затим ће свирати Менделсонов октет и на крају рођенданску песму коју ће посебно за Коларац компоновати Александар Сердар. На трећем концерту наступиће италијански пијаниста Бруно Канино и немачка виолинисткиња Катарина Валде. На последњем концерту свираће Фреди Кемп. Комплети улазница у продаји су и продају се врло добро, што показује да је изграђено поверење код публике. Појединачне улазнице биће у продаји месец дана пре сваког концерта.

Настављају се програми који су осмишљени прошле сезоне – Барок у подне, у сарадњи са Београдским бароком, и Уметник-уредник у гостима. Ове године гошће ће бити Рита Кинка и Биљана Горуновић. Оне ће имати своје реситале и позиваће госте с којима ће наступати. Такође се настављају стари програми – Коларчев подијум камерне музике, Како се слуша концерт... Годишње се у организацији Центра за музику организује више до 100 програма.

 

Дејан Веселинов, сарадник за маркетинг и односе с јавношћу

Сајам музике је пројекат који се реализује у сарадњи са Секретаријатом за прiвреду Града Београда. Коларчева задужбина је право место за окупљање свих који се музиком баве на различите начине. Пројекат се састоји из представљања издавачких кућа, цд издања, градитеља и продаваца инструмената, организатора фестивала. На сајму ће бити око 20 излагача. Такође ће се организовати музички програми, програми едукације из области креативне индустрије и музичке продукције. Посетиоци ће моћи да се прошетају кроз зграду Задужбине, да виде нека места на које се обично не залази, као што је простор иза бине Велике дворане. Моћи ће да посете мултимедијалну изложбу Свет звука и изложбу плаката из циклуса Великани музичке сцене. Улаз на сајам је бесплатан.

 

Јасна Димитријевић, директорка Задужбине Илије М. Коларца

Сајам музике представља пилот-пројекат на ком се окупљају сви партнери који се баве музиком. Наше сумње да ли је овакав програм протребан отклонили су сви они који су позвани, који су се радо одазвали и показали иницијативу. Циљ је да представници културне индустије у уметничкој музици буду видљивији. Програми ће се одржавати у холу и Музичкој галерији. Сајам треба да буде почетак остваривања заједничких циљева – више публике на концертима класичне музике, више компакт дискова са концертима одржаним на Коларцу, више компакт дискова наших музичара, интензивнија промоција музике и бављење историјом музике. Пошто је једини издавач нота, Ноте Књажевац угашен, биће изложена архивска издања нота. Српска академија наука и уметности уступила је за ову прилику један део музичких записа из своје архиве.

И даље настојимо да остваримо план за куповину новог клавира. Станвеј клавир коштао би око  120 000 евра, до сада је скупљено 2 700 000 динара. Када се обајaви наставак акције прикупљања средставa, јавно ће бити поднет извештај о досада прикупљеним средствима. У куповини постојећег клавира учествовали су Задужбина, Министарство културе и градски Секретаријатр за културу – свако је издвојио по трећину потребних средстава. Сада планирамо да Задужбина покрије половину цене клавира, а очекује се да остатак новца обезбеде Град и Републикa. Биће настављене активности у земљи и иностранству. Кампања ће се звати 88 дирки за куповину клавира. Представници Стенвеја рекли су да би донаторима средстава за нови клавир поклонили по једну дирку као „сувенир“ или наш симболиочни знaк захвалности. 

 

20161013_121645.jpg20161013_121418.jpg20161013_121341.jpg20161013_121312.jpg